Új tűzvédelmi készülék az Eatontól

2020. február 20., csütörtök, 16:21

Címkék: biztonság biztonságtechnika eaton tűzbiztonság tűzvédelem

Tudta, hogy a háztartási tűzesetek negyedét elektromos hiba okozza? Az Eaton innovatív többfunkciós (kismegszakítót és áram-védőkapcsolót is magában foglaló) AFDD+ elnevezésű ívhiba védelmi készüléke védi az emberéleteket, valamint az ingó és ingatlan vagyont az ívhibák által okozott tűzveszélytől. Az Eaton új készüléke érzékeli az ívhibára utaló nagyfrekvenciás jeleket a végáramkörben, és szükség esetén automatikusan lekapcsolja a végáramkört, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentse a tűzveszélyt.

Az ívhibák, melyek lényegében „mikro-villámok”, két vagy több vezeték közötti nagy energiájú kisülések. Ezek a hőmérséklet emelkedését okozzák, ami károsíthatja a vezetékek szigetelését, és így tüzet okozhatnak. Ívhibák gyakran fordulnak elő a villamos hálózat érzékeny pontjain olyan tényezők miatt, mint például a rágcsálók által megrongált, véletlenül megfúrt vagy a túlzott napsugárzás miatt sérült vezetékek. Az ívhibák további oka lehet egy túlmelegedett vagy megtört kábel, egy megöregedett szigetelés, meglazult csatlakozások vagy érintkezők, esetleg egy hibás elektromos készülék. Egy ívhiba éppúgy kialakulhat egyik pillanatról a másikra, mint hosszú évek alatt, de minden esetben rejtett veszélyt jelent. Az ívhibák gyors felismerése éppen ezért rendkívül fontos. Az olyan jól bevált védelmi készülékek, mint a kismegszakítók vagy az áram-védőkapcsolók nem alkalmasak az ívhibák észlelésére. A végáramkörök soros és párhuzamos ívhibáit néha kisáramú ívhibáknak is nevezik, amelyek az ívhiba védelmi készülékek feltalálásáig nem voltak kimutathatók.

Soros ívhibák

A soros ívhibák kisáramú ívhibák egy vezetőben (fázisban vagy nullában), amelyek áramerőssége az esetek nagy részében a megszakító kioldási küszöbértéke alatt marad, ezért a megszakítók nem (mindig) oldanak ki a hatásukra.

Párhuzamos ívhibák

A párhuzamos ívhibák a fázis és a nulla vezeték közötti kisáramú ívhibák, áramerősségük az esetek nagy részében a kismegszakítók kioldási küszöbértéke alatt marad, ezért a kismegszakítók nem (mindig) oldanak ki a hatásukra. A fázis és a föld között kialakuló kisáramú, szivárgóárammal járó ívhibák áramerőssége általában magasabb 30 mA-nél. Mely esetben az áram-védőkapcsoló kiold. Az ívhiba jelenlétének egyik tipikus jele, hogy a tápfeszültség szinuszhullámának nullátmenetei környékén a hibaáram megszűnik.

Az ívhibák gyors és érzékeny észlelése

Az AFDD+ beépített jelfeldolgozással és az áramköri jellegzetességek intelligens kiértékelése alapján működik, így érzékenyen detektálja a hibaáramokat, indokolatlan megszakítások nélkül. Az EATON AFDD+ készülékét úgy tervezték, hogy a hálózaton lévő többi, gyakran előforduló jel ne zavarja az érzékelési képességét.

Az ívhiba védelmi készülékek (AFDD-k) telepítése az MSZ HD 60364-4-42 szabvány szerint javasolt. Néhány országban, például Németországban a szabvány  adott körülmények között kötelezően előírja ívhiba védelmi készülék telepítését. Az Egyesült Államokban, ahol az AFDD-ket ívhiba-megszakítóknak (AFCI) nevezik, az ívhiba-észlelést kötelezően előírja a NEC (National Electric Code). Ez a védelmi készülék különösen ajánlott olyan épületekben, ahol ideiglenesen vagy állandóan sok ember tartózkodik egyszerre, vagy ahol  pótolhatatlan javakat (pl. múzeum) vagy nagy értékű árucikkeket tárolnak, valamint logisztikai központokban, de ide tartoznak a vasútállomások és repülőterek is.

Többszörös védelem egyetlen eszközben 

Az új AFDD+ egyetlen eszközbe integrálja az ívhiba-védelmi funkció mellett a kismegszakító- és áram-védőkapcsoló funkciókat is, így átfogó védelmet nyújt az ívhibák, a hibaáramok, a túláram és a rövidzárlatok ellen. A digitális technológiának köszönhetően az AFDD+ pontosabb, mint amit a termékszabványok megkövetelnek, mindemellett könnyű hibafeltárást tesz lehetővé, mivel kijelzi az eszköz kioldódását okozó hiba típusát is. Az AFDD+ egy költséghatékony, robusztus, megbízható és könnyen telepíthető komplett megoldás, amely hozzájárul az emberek, ingatlanok és eszközök fokozott biztonságához. Az Eaton új AFDD+ készüléke 2017. január 1. óta érhető el a Fegime kereskedőknél.

www.eaton.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek