Világos üzenetek

A Balluff új IO-Link jelzőfénye által könnyen felismerheti a berendezés különböző állapotait

2015. november 09., hétfő, 06:00

Címkék: autógyártás autóipari beszállító balluff Brose IO-Link jelzőfény LED Smart Light

Az üzemi állapotok és intézkedések egyértelmű és jól látható továbbítása terén a jelzőfények kiemelt szerepet töltenek be a legtöbb berendezés és rendszer esetében. Az autóipari beszállító, Brose első alkalommal használja a Balluf új, integrált IO-Link interfésszel ellátott "Smart Light" LED-es jelzőfényét.

A hagyományos jelzőfényekkel szemben nincs többé szükség a különböző színű modulok együttes és egyben költséges használatára, mivel az új készülék egy vezérlő segítségével azonnal alkalmazkodni tud az aktuális feladathoz. A Smart Light gyorsan telepíthető és beállítható egy négyeres vezeték segítségével az IO-Linkhez hasonlóan. Ezáltal az üzemi állapotok széles skálája jeleníthető meg egyénileg és rugalmas módon.

A Brose gyártóüzem Kopřivnice-ban Ostrava mellett a Cseh Köztársaságban: Egy kék villogó fény hívja fel a rendszert kezelő személy figyelmét. Nem vészhelyzet, hanem egyszerűen egy fontos fényjelzés a személyzet számára, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jelzi, hogy egy alapvetően automata üzemmódú hegesztőcella anyagellátását újra kell tölteni. Csehországi telephelyén a híres nemzetközi autóipari beszállító, mely Coburg-i székhelye mellett világszerte 53 helyszínen működik, komplett elülső és hátsó ülésrendszereket, ülésállító berendezéseket és komponenseket, oldalajtókat és csomagtartózárakat, elektromos meghajtású ablakokat, klímaberendezés-hajtóműveket és EBS-motorokat gyárt nagyjából húsz autómárka, közöttük az Audi, BMW, Mercedes-Benz, PSA, Volkswagen és Volvo valamint vezető beszállítók számára.

Baluff Smart Light: Egyénileg hozzárendelt színek

A Kopřivnice-ben használt hegesztőcellák vázmodulokat gyártanak autóülések számára, és a rakodást hattengelyű robotok végzik.  A robotok eltávolítják a szükséges részeket az odakészített ládákból, és ráhelyezik a háromhelyes forgóasztal munkadarab-szállító rendszerére.  A robot Balluff RFID rendszerrel és IO-Link interfésszel van ellátva az azonosítás érdekében. Mindegyik "ágy" alatt egy adathordozó található: így azonnal nyilvánvalóvá válik, a három közül melyik található közelebb a gépkezelőhöz. Ez az egyértelmű azonosítás rendkívül hasznosnak bizonyul üzemzavarok és áramszünetek esetében. Ezzel egyidejűleg statisztikák is létrehozhatók, például rendszeres karbantartási műveletek végrehajtásához, ha bizonyos hibajelenségek gyakoribbá válnak. Ehhez korábban több végállás kapcsoló és bütyök telepítése volt szükséges.

A robot megfogja a hegesztett munkadarabokat, és a szemközti állomáson található konténerekbe helyezi. A hegesztőcella működése teljesen automatikus. A gépkezelő feladata a munkadarabok behelyezésére és kivételére korlátozódik. Ha a feldolgozott munkadarabok munkaállomása fölé helyezett jelzőfény néhány perce hosszának egyharmadában zöld fénnyel világított, most szinte teljes egészében zölddel fog világítani. Ez jelzi a gépkezelőnek, hogy a tartály majdnem tele van, és hogy a Smart Light jelzőfény hamarosan sárgán fog villogni, így igényelve a tartály kiürítését. Az adagolóállomás feletti kék futófény hamarosan tudatja a dolgozóval, hogy a rendszer felismerte a nemrég behelyezett üres konténert, és inicializálási fázisba lépett. A jelzőfény azonnal teljes hosszában kéken világít, majd a töltöttségi szintnek megfelelően folyamatosan csökkenni kezd.  Egy másik ponton egy sárga futófény jelzi, hogy a töltőállomás szintén egyidejűleg inicializál. Ha veszélyes állapot áll fenn, az IO-Link Smart Light azonnal pirossal világít.

Hegesztőcella (háttérben) házzal

A piros a leállást, a zöld a szabad utat jelzi: A munka világában, akárcsak a hétköznapi életben, a színek szimbolikus töltettel bírnak. Sok esetben azokat olyan üzenetekhez és utasításokhoz társítjuk, melyek mindenki számára közérthetőek. A gépek és rendszerek kezeléséhez a jelzőfények színkódolt üzeneteket bocsátanak ki, melyek lehetővé teszik bizonyos gépi és üzem állapotok vizuális, vagy adott esetben akusztikus kijelzését. A Kopřivnice-i Brose üzemben használatos eszköz csak távolról emlékeztet a hagyományos jelzőfényekre. Funkciói jóval túlmutatnak a megszokottakon. A több színben történő világítás, villogás mellett különböző jelzéseket küldenek a gépkezelőnek futófény formájában. A Balluff vállalat új IO-Link Smart Light terméke igazi sokoldalú megoldás. "A jelzőfény három üzemmóddal rendelkezik: szegmens, szintjelző és futófény – melyek lehetővé teszik értesítések, állapotkijelzések, figyelmeztető üzenetek vagy utasítások továbbítását, túllépve a hagyományos lámpák egyszerű funkcióin.  „A 30 centiméter magas fényrúd jóval többre képes, mint kijelezni az előre meghatározott üzemi állapotokat három szín használatával”, fejti ki Stefan Horcher Balluff mérnök-szaktanácsadó.

Anyagtárolás a gépházon belül

A 20 színes LED egymás felett helyezkedik el, és 1-5 zónára osztható igény szerint; a LED-ek több színben világítanak vagy villognak, a feladatnak megfelelően. Például run (futás) módban, melyben egy konfigurálható méretű szegmens automatikusan átfut a jelzőfényen, nemcsak szabadon mozgathatja a szegmenst, hanem a háttérszínt is kiválaszthatja. A Smart Light lehetővé teszi a gépállapotok széles spektrumának megjelenítését, amire hagyományos módon csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nincs lehetőség. A hagyományos jelzőfényekkel ellentétben a színek és zónák nem rögzítettek, hanem tetszés szerint aktiválhatók és beprogramozhatók. Ennek megfelelően nem szükséges eltávolítani a lámpát vagy kikapcsolni bizonyos szegmenseket a módosításokhoz. Így könnyen meghatározhatjuk a színeket és elvégezhetjük a szükséges programozást a PLC-n keresztül az IO-Link címtartomány címkiosztásával. Ez a művelet akár a gép üzemelése közben is elvégezhető. Szintjelző módban egy analóg érték kerül kijelzésre az IO-Link Smart Light által.

Univerzális, okos, könnyű: Csatlakoztassa a standard kábelt, konfigurálja be és máris üzemkész! 

„A Balluff IO-Link Smart Light korábbról soha nem ismert szintű rugalmasságot nyújt a hétköznapi használat során”, jelenti ki Alexander Gran, a Brose vállalat üzemi eszközi, szoftverfejlesztési és villamosmérnöki osztályának vezetője. "A jelzőfény rendkívül megkönnyíti számunkra nemcsak a tényleges állapotok, de bizonyos görbék és változók, mint például hőmérsékletek, állapotok és szintek megjelenítését", folytatja. Az első professzionális felhasználók egyikeként Gran úr a Smart Light megoldást egyéb rendszerek és berendezések esetében is használni kívánja a jövőben. „A Smart Light továbbá ki tudja jelezni egy pozícióadó pontos helyét egy pozíciómérő útvonalon”, említi meg a termék további alkalmazási lehetőségét.

A különböző színű modulok társításának bonyolult feladata most már a múlté az új, IO-Linkre alapuló Smart Lightnak köszönhetően. Az IO-Link segítségével a Smart Light nem igényel komplex telepítést és konfigurálást. Az innovatív jelzőfénynek mindössze egy egyszerű, nem árnyékolt négyeres standard kábelre van szüksége. Segítségével csatlakoztatható a vezérléshez egy IO-Link master segítségével. Még a DIP-kapcsolóval ellátott jelzőfények sem jelentenek alternatívát az IO-Link Smart Light-ra, mivel azok nem módosíthatók üzemelés közben. A Smart Light a raktározást is megkönnyíti: 5-10 egyéni szegmens és különböző kiegészítő helyett most csupán a komplett jelzőfényre van szüksége.

Jelzőfény kék: Dobozkészlet teli

Az IO-Link egy gyártókon átívelő IO-technológia a buszrendszerek keretében, melyet globális szabványként fogalmaztak meg az IEC-61131-9 alatt. A digitális pontról-pontra kapcsolat szenzorokkal és működtető elemekkel kommunikál, fieldbus-tól független, tehát bármelyik fieldbus-ba beintegrálható. A Balluff továbbra is célul tűzte ki, hogy megkönnyítse a bus-szint alatti telepítéseket, kiegészítő IO-Link termékeket kínálva a jövőben. A kétirányú kommunikációs interfész a konfigurálást és diagnosztikát is jelentősen leegyszerűsíti és átlátszóvá teszi. Innovatív vállalatként a Brose hisz az IO-Link még széleskörűbb alkalmazásában. „Ha folyamatainkat az IO-Link segítségével leegyszerűsíthetjük és áramvonalasabbá tehetjük, akkor jobb termelékenységet és versenyképességet érhetünk el”, összegzi Gran úr.

Szerző: Wolfgang Zosel, szabadúszó ipari újságíró, Reutlingen

www.balluff.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek