Gyárts okosabban, fizess kevesebbet

Intelligens gyártási rendszerek a nagyobb energiahatékonyságért – egy nemzetközi felmérés eredményei

2014. január 08., szerda, 12:51

Címkék: ABB automatizálás EIU energihatékonyság folyamatirányítás fűtés gyártás rezsicsökkentés takarékosság üzem világítás

Az Economist Intelligence Unit (EIU) és az ABB közös tanulmánya azokat a kihívásokat ismerteti, amelyekkel a gyártási folyamatokban a nagyobb energiahatékonyságra törekvő ipari gyártóknak kell szembenézniük. A tanulmány egyúttal beszámol az ipari energiahatékonysággal kapcsolatos tendenciákról és kilátásokról is.

Az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokra adandó válaszok keresése során az ipar egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gyártási folyamatok energiaszükséglete a világ teljes energiaigényének megközelítően egyharmadát teszi ki. A Föld népessége folyamatosan nő, és az életszínvonal emelkedése is folytatódik, így várhatóan az ipar energiaigénye is tovább emelkedik majd. Az ipari energiafogyasztás csökkenthető az ipar – mindenekelőtt a kulcsfontosságú ipari folyamatok – energiahatékonyságának növelésével.

Mire kerestek választ?

Az „Intelligens gyártási rendszerek a nagyobb energiahatékonyságért“- című tanulmány a világ egyik agytrösztjének számító Economist Intelligence Unit (EIU) jelentése azokat kihívásokat ismerteti, melyekkel a gyártási folyamataikban nagyobb energiahatékonyságot célul tűző ipari gyártóknak kell szembenézniük. A kutatási munkát az ABB szponzorálta, ugyanakkor a vállalat leszögezte: a Christopher Watts által jegyzett és Aviva Freudmann által szerkeszett jelentésben szereplő megállapítások és vélemények nem feltétlenül tükrözik álláspontját.

Vezetőket kérdezve

A tanulmány alapját 317 felsővezető részvételével bonyolított online felmérés, a vállalatvezetőkkel és más szakemberekkel folytatott 16 mélyinterjú, valamint a rendelkezésre álló adatok széleskörű elemzése (desk research) képezi. Ezek a források hátteret adnak az ipari energiahatékonyság általános tendenciáinak a megvitatásához, érintve a nagyobb energiahatékonyságot célzó beruházások mozgatórugóit és akadályait, a cégek módszereit, amelyekkel jobb energetikai gyakorlatot alakítanak ki, és az ipari energiahatékonysággal kapcsolatos kilátásokat.              

A felmérés főbb megállapításai

Az ipari cégek vezetői szerint vállalataik számára a nagyobb energiahatékonyság alapvető fontosságú, és az elkövetkezendő két évtized során is meghatározó szerepet fog játszani. A gyártók 77 százalékának az a véleménye, hogy a következő 20 évben az energiahatékonyság a gyártók jövedelmezőségének meghatározó sikertényezője lesz. Mindez az energia magas árával, az energiaárak változékonyságával és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakkal magyarázható.  Egyre több vállalat véli úgy, hogy az energiahatékonyság meghatározó eleme a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseiknek. A két évvel korábbi 26 százalékkal szemben a válaszadók 35 százaléka véli úgy, hogy a fenntarthatóság kulcsfontosságú tényező, amely kihatással van az energiahatékonyságot növelő beruházásaikra is. Számos példát láthatunk, hogy a nagyvállalatok a beszállítói láncaik energiahatékonyságát támogatják, és ezzel teljesítsék saját fenntarthatósági kötelezettségeiket.          

Többet költenek világításra és hőmérsékletszabályozásra

Egyre több cég ruház be hatékony világításba, fűtésbe és légkondicionálásba, míg a gépekre és berendezésekre fordított beruházások volumene stagnál.  A 2011-ben végzett felmérésben a válaszadók 40 százalékával szemben, a mostani felmérésben 39 százalékuk eszközölt olyan beruházást az elmúlt 3 évben, amelynek hatékonyabb berendezések beszerzése volt a célja.  Néhány ipari vezető úgy véli, hogy nagyon nehéz egyértelmű pénzügyi érveket felsorakoztatni az energiahatékonyságot növelő beruházások mellett, míg mások a nagy beruházásokhoz (például a kapcsolt energiatermelő rendszerek) szükséges megfelelő pénzügyi alapok hiányára panaszkodnak. Az energiahatékonyság-növelő beruházások korlátai még fennállnak, azonban néhány vállalat esetében már csökkennek.   Igaz ugyan, hogy a pénzügyi korlátok a két évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan még mindig első helyen állnak, azonban úgy tűnik, hogy az ilyen természetű akadályok már csak a vállalatok kisebb hányadát érintik.  A válaszadók 37 százaléka véli úgy, hogy az energiahatékonysági beruházást a nem megfelelő pénzügyi háttér gátolja meg. Két éve még a válaszadók 42 százaléka volt ezen a véleményen. Ugyanakkor egyre több ipari vezető inkább úgy véli, hogy az energiahatékonyságot növelő beruházásoknak nincsenek ilyen korlátai.

Jobban odafigyelnek

Az ipar egyre jobb módszereket vezet be az energiagazdálkodásban. Még ha nem is fektetnek be hatékonyabb termelő üzemekbe és berendezésekbe, a két évvel korábbi állapothoz képest egyre több vállalat követi nyomon, méri és dokumentálja az energia felhasználását. Az energiahatékonyság egyre inkább az üzleti egységek vezetőinek, és a kifejezetten ilyen feladatokra kinevezett fenntarthatósági és energetikai vezetőknek a felelőssége, ami várhatóan nagyobb energia megtakarításokat eredményezhet. A szabályozások iparra gyakorolt nyomása a következő években tovább fog erősödni. A jobb gyakorlatok és a hatékonyabb technológiák ipari alkalmazását támogatandó, számos ország tervezi energiahatékonysági előírások bevezetését. A 2011-ben a válaszadók 40 százaléka, míg a jelenlegi felmérésben a válaszadók 57 százaléka vélte úgy, hogy az energiahatékonysági szabályzás szigorú. Ennek ellenére a vezetők 64 százaléka azon az állásponton van, hogy a szabályzás inkább előny, mint teher.       

A spórolás eszköze: folyamatszabályozás

A folyamattervezés- és kivitelezés terén várható újítások a jövőben lökést adhatnak a nagyobb energiahatékonyság eléréséhez. A folyamat-kivitelezés javulása nagy valószínűséggel magával vonja a gyártási folyamatok hatékonyságának javulását is. A hatékonyság növekedés motorja olyan technológiák alkalmazása lehet, mint például az intelligens, hálózatba kapcsolt szivattyúk és kompresszorok, továbbfejlesztett üzemi szoftverek és szoftveralkalmazások, illetv olyan felhőalapú számítástechnikai alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az energiafelhasználás valósidejű modellezését és ellenőrzését. A nagyobb energiahatékonyság kulcsát a hardver helyett egyre inkább a szoftveralapú megoldások kínálják majd. A technológiai fejlesztések a berendezések és a folyamatok jobb irányítását teszik majd lehetővé, így az ipar számára az jelent majd kihívást, hogy az adatok értékeléséhez és a teljesítményadatok megjelenítéséhez analitikai eszközöket fejlesszen ki. Az energiahatékonysági fejlesztések motorjai valószínűleg egyre inkább a szoftverek és a szoftveralkalmazások lesznek. A gépek és berendezések ebből a szempontból várhatóan veszítenek majd jelentőségükből - jelzi az itt elérhető tanulmány.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek